KASZOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI I POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jakiś czas temu zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele.
Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie.


SKŁADNIKI

pół szklanki suszonych grzybów leśnych

1 szklanka wody

1 łyżka masła klarowanego

pół szklanki kaszy mazurskiej

1 opakowanie pomidorów w puszce

4 łyżki sera parmezanu

cebula

2 łyżki świeżej bazylii

¼ szklanki wina białego wytrawnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby zalej szklanką wody przynajmniej godzinę przed gotowaniem (może być na przykład dzień wcześniej)
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni i dodaj posiekaną cebulę
  3. Podsmaż aż się zrobi złocista i wsyp kaszę
  4. Smaż około 2 minut i wlej wodę po grzybach i sok z puszki pomidorów
  5. Dodaj drobno pokrojone grzyby i gotuj pod przykryciem około 10 minut
  6. Odkryj i gotuj około 5 minut, żeby woda odparowała
  7. Dodaj wino
  8. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając (może przywierać do dna)
  9. Podawaj posypane parmezanem i bazylią

 

 

Pomysł zaczarpnąłem z portalu Kwestia Smaku


Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami Przepis

Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami Przepis