KASZOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI I POMIDORAMI Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)6 Michał@MilionSmaków Jakiś czas temu zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie. SKŁADNIKI pół szklanki suszonych grzybów leśnych1 szklanka wody1 łyżka masła klarowanegopół szklanki kaszy mazurskiej1 opakowanie pomidorów w puszce4 łyżki sera parmezanu1 cebula2 łyżki świeżej bazylii¼ szklanki wina białego wytrawnego PRZYGOTOWANIE Grzyby zalej szklanką wody przynajmniej godzinę przed gotowaniem (może być na przykład dzień wcześniej) Rozgrzej masło klarowane na patelni i dodaj posiekaną cebulę Podsmaż aż się zrobi złocista i wsyp kaszę Smaż około 2 minut i wlej wodę po grzybach i sok z puszki pomidorów Dodaj drobno pokrojone grzyby i gotuj pod przykryciem około 10 minut Odkryj i gotuj około 5 minut, żeby woda odparowała Dodaj wino Dodaj pomidory i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając (może przywierać do dna) Podawaj posypane parmezanem i bazylią Pomysł zaczarpnąłem z portalu Kwestia Smaku