KASZOTTO Z POMIDORAMI, JARMUŻEM I SELEREM NACIOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.6)
Kaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;)
Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy.


SKŁADNIKI

¾ szklanki kaszy jęczmiennej

2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka selera naciowego

1 szklanka jarmużu

pół szklanki przecieru pomidorowego

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

¼ łyżeczki ziaren gorczycy

¼ łyżeczki nasion kolendry

¼ szklanki wina czerwonego półsłodkiego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
75
3,7%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
14,9g
7,4%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej garnek o grubym dnie i wrzuć do niego gorczycę, kolendrę i paprykę chili.
  2. Smaż caly czas mieszając około minuty (aż będzie mocno czuć zapach przypraw).
  3. Wsyp kaszę i smaż 5 minut.
  4. Wlej wino (alkohol zamyka ziarna i nie rozgotowują się tak mocno później).
  5. Pogotuj z dwie czy trzy minuty i dodaj bulion i przecier pomidorowy.
  6. Gotuj około 10 minut pod przykryciem.
  7. Dodaj podarty jarmuż (bez twardych łodyżek) i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia (musi odparować nadmiar wilgoci).
  8. Przed podaniem można posypać tartym parmezanem.


Kaszotto z pomidorami, jarmużem i selerem naciowym Przepis

Kaszotto z pomidorami, jarmużem i selerem naciowym Przepis