KASZTANOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI BEZGLUTENOWE Kasztanowe ciasto ze śliwkami bezglutenowe KATEGORIE Przekąski Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 3.73)13 Beata@MilionSmaków Zwykłe ciasto ze śliwkami nabiera tu całkiem nowego charakteru, a to za sprawą zdrowszych zamienników jego głównych składników. Chodzi przede wszystkim o mąkę: zwykła pszenna została zamieniona na zmielone migdały oraz mało u nas znaną mąką kasztanową (z kasztanów jadalnych nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową przekąskę. SKŁADNIKI 150 g mąki kasztanowej70 g migdałów (drobno zmielonych)5 szt. jajek50 g ksylitolupół szklanki oleju kokosowego (płynnego)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu14 szt. śliwek świeżych (około)3 łyżki płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE Białka ubić z ksylitolem na puszystą pianę, po czym stopniowo dodawać żółtka i olej kokosowy dalej ubijając.Dodać mąkę kasztanową, zmielone migdały, sodę oraz cynamon i dokładnie wymieszać.Ciasto wylać do formy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu poukładać wydrylowane połówki śliwek, a całość posypać płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 30 minut.