KAWIOR Z BAKŁAŻANA Kawior z bakłażana KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Dzięki obfitości świeżych, polskich warzyw w letnich miesiącach, możemy cieszyć się nie tylko pysznymi warzywnymi obiadami czy przetworami ale również przygotowywać zdrowe dodatki np. do kanapek. Jedną z nich może być "kawior" z bakłażana. Prosty do przygotowania jest smacznym dodatkiem do świeżego pieczywa, możecie również zajadać się nim samodzielnie. Po przygotowaniu spokojnie może stać przez kilka dni w lodówce. Przepis z KUKBUKa. SKŁADNIKI 1 bakłażan1 cebula (szalotka)tymianek świeżysólpieprz czarny mielony (świeżo zmielony)oliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 25 1,2% Bialko 1,1g 0,7% Weglow... 5,4g 2,7% Tluszcze 0,3g 0,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 19 0,9% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 4g 2% Tluszcze 0,2g 0,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko solimy i po kilku minutach wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie bakłażana kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego bakłażana i smażymy przez około 8 minut. Szalotkę kroimy drobno po czym dodajemy do bakłażana.Całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Najlepiej smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa. Smacznego :)