KEKS Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Keks to ciasto które w moim domu rodzinnym pojawia się z okazji większości świąt w roku. Jeśli chodzi o słodkości to keks jest uniwersalny - pasuje do wszystkiego i w zasadzie wszystkim smakuje.
Ta wersja z zeszytu mojej mamy zamiast bakalii ma jabłka.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

1½ szklanki białego cukru

4 szt. jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¾ szklanki oleju roślinnego

1 opakowanie cukru waniliowego (małe)

6 szt. jabłek (najlepiej renet)

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów (słupki)

Polewa

¼ opakowania masła

2 łyżki kakao ciemnego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
255
12,7%
Bialko
3,8g
2,6%
Weglow...
28,2g
14,1%
Tluszcze
14,3g
23,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cukier, cukier waniliowy i jajka włożyć do miski i zmiksować
  2. Ciągle miksując stopniowo dodawać mąkę
  3. Następnie dodać proszek do pieczenia, sodę i olej i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę (około 1 cm na 1 cm)
  5. Do wyrobionego ciasta dodać jabłka, orzechy włoskie i migdały (zostawić łyżkę migdałów do posypania ciasta na koniec)
  6. Wlać do formy i piec około 50 minut w 170 stopniach
  7. W rondelku rozpuścić masło
  8. Dodać wodę, cukier puder i kakao
  9. Rozmieszać do uzyskania jednolitej masy
  10. Po upieczeniu ciasta odczekać trochę aż nieco ostygnie i oblać polewą
  11. Posypać migdałami


Keks z jabłkami Przepis

Keks z jabłkami Przepis