KIEŁBASA ZAPIEKANA Z CEBULĄ I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
To danie które kojarzy mi się z dzieciństwem - dobry przykład jak z paru prostych składników można zrobić coś naprawdę pysznego.
Na efekt trzeba trochę poczekać, ale praca czeka nas tylko przy przygotowaniu na początku ;)


SKŁADNIKI

4 szt. kiełbasy (waszej ulubionej)

2 szt. cebuli

200 g sera żółtego

2 łyżeczki majeranku

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Uciąć duże kawałki folii aluminiowej (tak, żeby dało się zawinąć w nie dwie kiełbasy)
  2. Kawałki kiełbasy naciąć w jodełkę (jak na grilla)
  3. Cebulę pociąć w plasterki
  4. Kiełbasę ułożyć na folii aluminiowej
  5. Przykryć ją krążkami cebuli
  6. Przyprawić solą i pieprzem i posypać majerankiem (każdą porcję jedną łyżeczką)
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na cebuli
  8. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem)
  9. Najlepiej podawać na talerzu w folii, którą rozetnie się od góry (w środku będzie płyn wytopiony z cebuli i kiełbasy)
  10. Świetnie komponuje się z chlebem


Kiełbasa zapiekana z cebulą i serem Przepis

Kiełbasa zapiekana z cebulą i serem Przepis