KLASYCZNA BRUSCHETTA Klasyczna bruschetta KATEGORIE Śniadania Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.12)8 Michał@MilionSmaków Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy. SKŁADNIKI 1 bagietka razowa2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku świeżego1 pomidor2 łyżeczki suszonej bazylii2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Przetnij bagietkę na pół, polej lekko oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Piecz 10 minut Natrzyj pieczywo czosnkiem Drobno posiekaj pomidora Połóż go na bagietce i posyp ją lekko solą i bazylią Najlepiej smakuje ciepła, więc można ją teraz włożyć jeszcze na 2 minuty do nagrzanego piekarnika