KLASYCZNA SURÓWKA Z KAPUSTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Zimową porą kapusta króluje wśród warzyw w naszej kuchni. Najprostsza forma jej podania to klasyczna surówka z dodatkiem marchewki i jabłka.


SKŁADNIKI

pół białej kapusty

2 łyżki białego octu winnego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki białego cukru

marchewka

pół jabłek

pieprz czarny mielony

koperek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
26
1,3%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę poszatkuj, jeżeli nie chce ci się kroić - użyj robota kuchennego.
  2. Dodaj ocet winny, sól i cukier. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  3. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do surówki. 
  4. Całość dopraw pieprzem i koperkiem.


Klasyczna surówka z kapusty Przepis