KLASYCZNA ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Chciałoby się powiedzieć - klasyka polskiej kuchni, ale to raczej klasyka polskiego fast foodu. Niegdyś królowa jedzenia w budkach przy ulicach teraz zdetronizowana przez zachodnie hamburgery i hot dogi i wschodnie kebaby.
Czasami nie ma nic lepszego o drugiej w nocy niż klasyczna zapiekanka ;) A jeśli najdzie nas ochota, to dobrze sprawdzi się też na zwykłą kolację, czy sycące śniadanie.


SKŁADNIKI

bagietka pszenna

50 g sera żółtego

2 łyżki masła

6 szt. pieczarek

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,3%
Bialko
7,6g
5%
Weglow...
23,1g
11,5%
Tluszcze
9,2g
15,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przekrój bagietkę na pół wzdłuż
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  3. Obierz i pokrój drobno pieczarki
  4. Wrzuć je do miski i posyp solą, pieprzem i papryką
  5. Wymieszaj
  6. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach
  7. Połówki bagietki posmaruj masłem
  8. Wymieszaj pieczarki z serem i rozłóż je na kanapkach
  9. Piecz około 15 minut w termoobiegu aż ser się lekko przyrumieni


Klasyczna zapiekanka z pieczarkami i serem Przepis

Klasyczna zapiekanka z pieczarkami i serem Przepis