KLASYCZNE CARPACCIO WOŁOWE
Klasyczne carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa.
To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio, z którego obrazami skojarzyło się ono twórcy.
100 g ligawy wołowej
10 g sera parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
2 szczypty soli
Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
295
14,7%
Bialko
15,8g
10,5%
Weglow...
0,9g
0,4%
Tluszcze
25,4g
42,4%
100g
Na porcję (zmień)
kCal
477
23,9%
Bialko
25,5g
17%
Weglow...
1,4g
0,7%
Tluszcze
41,2g
68,7%
1 Serving
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal