KLASYCZNE CREME BRULEE Klasyczne Creme Brulee KATEGORIE Słodkości Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.68)11 Michał@MilionSmaków Crème brûlée to z francuskiego "przypalona śmietanka". Mimo francuskiej nazwy ten deser pochodzi z Wielkiej Brytanii albo Hiszpanii albo może jednak z Francji. Jak to często bywa rodowodu dań z tak długą historią nie można już teraz ustalić. Faktem jest, że po raz pierwszy został umieszczony w książce kucharskiej przez François Massialota już w 1691 i według legendy powstał on gdy mały Filip Orleański narzekał, że jego krem jest zbyt chłodny a François, żeby go podgrzać przyłożył do wierzchu dania rozgrzane żelazo. Sprawiło to, że cukier się stopił a krem pozostał chłodny tworząc znany nam dziś z tego dania charakterystyczny kontrast. SKŁADNIKI pół l śmietany kremówki 36%1 laska wanilii5 szt. żółtek¼ szklanki cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 346 17,3% Bialko 3,6g 2,4% Weglow... 12,1g 6% Tluszcze 31,5g 52,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 572 28,6% Bialko 6g 4% Weglow... 20g 10% Tluszcze 52,1g 86,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej kremowkę do garnka. Dokladnie wyskrob nasionka z laski wanilii i dodaj do śmietanki. Wrzuć też pustą laskę. Wstaw na palnik na średni ogień. Uwaga, śmietankę trzeba zdjać z palnika od razu jak zacznają na brzegach garnka pojawiać się pęcherzyki powietrza oznaczające, ze śmietanka zaczyna się gotować. W misce rozetrzyj żółtka z cukrem na niskich obrotach miksera. Masa nie może się zrobić puszysta. Dodawaj powoli śmietankę cały czas mieszając mikserem. Nie mogą się robić pęcherzyki!. Wlej masę do pojemniczków na creme brulee lub do kokilek. Piecz w 150 stopniach 30 minut. Przestudź w lodówce (najlepiej przez noc). Posyp cienką warstwą cukru trzcinowego i przypal palnikiem. Jeśli nie masz to rozgrzej grilla w kuchence i wstaw jak najbliżej źródła ciepła. Cały czas patrz - cukier stopi się dość nagle, wtedy trzeba wyjąć.