KLASYCZNE CURRY Z ZIEMNIAKAMI I CIECIERZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.38)
Curry to danie, które pochodzi z Indii, ale cieszy się popularnością na całym świecie. Nazwa wywodzi się od gęstego sosu, który jest bazą dania. Do tej bazy można dodawać w zasadzie dowolne składniki - jak na przykład ziemniaki i ciecierzycę.
Ta wersja dania jest tak zbliżona do oryginału indyjskiego, jak tylko udało mi się zrobić w oparciu o składniki dostępne w Polsce.
Najważniejsze to przyprawy, cebula, czosnek i imbir z których robi się sos rozcieńczony później pomidorami, mlekiem kokosowym, czy wodą lub bulionem.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki świeżego imbiru

papryka Cayenne

2 łyżki masła

1 opakowanie pomidorów w puszce

4 szt. ziemniaków

1 opakowanie ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

pół l mleka kokosowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka pasty curry (zielonej, takiej która ma w składzie liście limonki)

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili (można użyć do tego robota kuchennego)
  2. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj
  3. Rozgrzej masło w garnku o grubym dnie i dodaj do niego mieszankę
  4. Smaż często mieszając około 15 minut aż masa stanie się brązowa
  5. Dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając
  6. Obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę (tak o boku 1 centymeta)
  7. Odsącz ciecierzycę i wrzuć do garnka wraz z ziemniakami
  8. Dodaj mleko kokosowe
  9. Duś od czasu do czasu mieszając około 45 minut
  10. Podawaj z ryżem lub chlebkami Naan


Klasyczne curry z ziemniakami i ciecierzycą Przepis

Klasyczne curry z ziemniakami i ciecierzycą Przepis