KLASYCZNE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Klasyczne gołąbki z młodej kapusty KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.67)6 Michał@MilionSmaków W końcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych po sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym. SKŁADNIKI 1 kapusta młoda0,70 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego300 g ryżu białego4 szt. cebuli4 łyżki masłapół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzu1 szklanka bulionu warzywnego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 70 3,5% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 8,9g 4,5% Tluszcze 2,3g 3,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 926 46,3% Bialko 51,7g 34,5% Weglow... 117g 58,5% Tluszcze 29,9g 49,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniuObierz z kapusty wierzchnie liście i zalej wrzątkiem kapustę (całą - tu przyda się duży garnek). Kapusta musi być zalana minimum 10 minutPosiekaj drobno cebulęNa patelni rozpuść masłoWrzuć cebulę i smaż na złotoW misce wymieszaj ryż, mięso, cebulę i przyprawyOstrożnie ściągaj pojedynczo liście z kapusty tak żeby się nie porwałyZawijaj w każdy liść nadzienie (około 2 łyżek - w zależności od wielkości liścia)Na dno naczynia żaroodpornego wlej bulionUkładaj gołąbki warstwamiNa koniec nakryj naczynie pokrywkąPiecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopniNajlepiej podawać z sosem pomidorowym przygotowanym specjalnie do gołąbków, ale świetnie smakują też same lub ze skwarkami ;)