KLASYCZNE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
W końcu jest młoda kapusta! Warto czekać te parę miesięcy, żeby zrobić gołąbki z młodej kapusty. Smak jest o wiele lepszy niż tych robionych po sezonie a i wartości odżywczych w młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa.
Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym.


SKŁADNIKI

kapusta młoda

0,70 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

300 g ryżu białego

4 szt. cebuli

4 łyżki masła

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 szklanka bulionu warzywnego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
70
3,5%
Bialko
3,9g
2,6%
Weglow...
8,9g
4,5%
Tluszcze
2,3g
3,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Obierz z kapusty wierzchnie liście i zalej wrzątkiem kapustę (całą - tu przyda się duży garnek). Kapusta musi być zalana minimum 10 minut
  3. Posiekaj drobno cebulę
  4. Na patelni rozpuść masło
  5. Wrzuć cebulę i smaż na złoto
  6. W misce wymieszaj ryż, mięso, cebulę i przyprawy
  7. Ostrożnie ściągaj pojedynczo liście z kapusty tak żeby się nie porwały
  8. Zawijaj w każdy liść nadzienie (około 2 łyżek - w zależności od wielkości liścia)
  9. Na dno naczynia żaroodpornego wlej bulion
  10. Układaj gołąbki warstwami
  11. Na koniec nakryj naczynie pokrywką
  12. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
  13. Najlepiej podawać z sosem pomidorowym przygotowanym specjalnie do gołąbków, ale świetnie smakują też same lub ze skwarkami ;)


Klasyczne gołąbki z młodej kapusty Przepis

Klasyczne gołąbki z młodej kapusty Przepis