KLASYCZNE ZAPIEKANKI Klasyczne zapiekanki KATEGORIE Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.09)11 Michał@MilionSmaków I znowu przepis z "zeszytu mamy" (lekko zmodyfikowany). Ale przecież każdy wie jak zrobić porządną, klasyczną zapiekankę - albo przynajmniej nie raz taką jadł. Jak zwykle jednak diabeł tkwi w szczegółach - a ten przepis jest sprawdzony, prosty i wydobywa z klasycznej zapiekanki to co najlepsze ;) SKŁADNIKI 2 szt. bagietki pszennejpół kg pieczarek1 łyżka masłapół łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki słodkiej papryki mielonej200 g sera żółtego2 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 164 8,2% Bialko 8,4g 5,6% Weglow... 16,8g 8,4% Tluszcze 6,9g 11,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 418 20,9% Bialko 21,4g 14,2% Weglow... 42,8g 21,4% Tluszcze 17,5g 29,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przetnij bagietki wzdłuż na pół. Teraz wydłub trochę bułki ze środka a resztę lekko ugnieć - chcemy mieć łódeczkę do której zmieści się więcej farszu ;). Nie wyrzucaj wydłubanej bułki - zużyjemy ją. Obierz pieczarki i pokrój je dość drobno (łatwiej sie później nakłada na bagietki). Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pieczarki. Posól je i posyp pieprzem oraz papryką. Smaż aż odparuje woda z grzybów a pieczarki lekko się podsmażą wtedy dodaj wydłubaną bułkę i smaż jeszcze chwilę. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki. Jak grzyby lekko przestygną dodaj do nich starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Nałóż farsz na bagietki i włóż je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 8 minut w trybie góra/dół - aż ser się lekko przyrumieni. Teraz wystarczy dobrać do nich odpowiedni sos ;)