KLASYCZNY BIGOS
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Bigos to niewątpliwie tradycyjna potrawa kuchni Polskiej, ale także litewskiej i białoruskiej. Pochodzenie słowa bigos nie jest jasne. Wiadomo, że do potrawy z kapusty i mięsa zaczęło się odnosić około XVIII wieku. Istnieje teoria, że słowo to zostało wzięte z łaciny i znaczy "dwa smaki" (bi - pochodzi od dwa, a gos - od smak) i oznaczało połączenie smaku świeżej kapusty i kiszonej.
Tak czy inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni.
Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa się powideł śliwkowych a drobnym odstępstwem od najstarszych wersji tego dania jest dodanie paru łyżek koncentratu pomidorowego (nie znanego w średniowieczu) do podkreślenia koloru dania. Jeśli wolicie klasyczną wersję bigosu to zrezygnujcie z tego składnika.


SKŁADNIKI

cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

1 kg białej kapusty

1 kg kapusty kiszonej

pół szklanki suszonych grzybów leśnych

3 szt. ziela angielskiego

liść laurowy

6 szt. śliwek suszonych

0,70 kg karkówki wieprzowej

0,30 kg kiełbasy

2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

1 łyżka powideł śliwkowych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w garnku na odrobinie oleju
  2. Kapustę poszatkuj i dodaj do garnka razem z grzybami suszonymi, zielem agnielskim i liściem laurowym
  3. Duś pod przykryciem około pół godziny
  4. Kapustę kiszoną przepłucz na situ pod bierzącą wodą, włóż do garnka i dodaj 6 śliwek suszonych
  5. Duś na małym ogniu około godziny
  6. Wymieszaj zawartość obu garnków
  7. Karkówkę natrzyj solą i pieprzem
  8. Włóż do garnka i lekko podlej wodą
  9. Duś pod przykryciem około pół godziny (ma być miękka, ale nie zbyt miękka)
  10. Pokrój ją w kostkę o boku około centymetra
  11. Dodaj do kapusty i wlej sos, który powstał po duszeniu mięsa
  12. Kiełbasę pokrój w plastry i lekko podsmaż na patelni
  13. Dodaj do bigosu
  14. Dodaj przecier pomidorowy (opcjonalnie), powidła śliwkowe i wymieszaj
  15. Dopraw do smaku solą i pieprzem


Klasyczny bigos Przepis

Klasyczny bigos Przepis