KLASYCZNY BURGER BBQ Z BOCZKIEM I CEBULĄ
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.47)
Klasyczny w amerykańskim stylu. Burger z dobrej wołowiny, boczek, cebula, sos barbeque a wszystko to w tradycyjnej bułce pszennej z sezamem.
Jeśli chcecie zrobić naprawdę klasycznego burgera to właśnie przepis dla was.


SKŁADNIKI

Mięso

250 g mięsa mielonego wołowego

cebula

2 szczypty soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1½ łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy sarepskiej

2 szt. bułki do hamburgerów

2 liście sałaty masłowej

4 plasterki wędzonego boczku

oliwa z oliwek (do smażenia)

2 plasterki sera żółtego

2 łyżki sosu barbeque

2 szt. ogórka kiszonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni
  2. Odłożyć do ostygnięcia
  3. Mięso włożyć do miski
  4. Dodać ketchup i musztardę oraz doprawić solą i pieprzem
  5. Dosypać cebulę i wymieszać
  6. Rozdzielić mięso na dwie części i uformować kotlety
  7. Jeśli będziecie robić na grillu to kratkę najlepiej posmarować oliwą (nie piec na tacce), jeśli na patelni grillowej to najpierw należy na niej rozgrzać oliwę
  8. Kotlety położyć na gorącej patelni lub grillu i smażyć około 5 minut z każdej strony (na grillu lepiej przekładać mięso tak co 3 minuty żeby się nie przypaliło) - będą "medium"
  9. Bułki przekroić na pół i położyć wewnętrznymi częściami na grillu (lub wlożyć na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni)
  10. Na dolnej części bułki ułożyć sałatę a na niej boczek
  11. Na nich ułożyć kotlet a na nim ser (póki kotlet jest gorący, żeby ser się lekko stopił)
  12. Cebulę pokroić w krążki a ogórka w plasterki
  13. Cebulę ułożyć na serze
  14. Górę bułki posmarować sosem barbeque i ułożyć na nim plasterki ogórka
  15. Teraz wystarczy złożyć bułkę i klasyczny hamburger gotowy


Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą Przepis

Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą Przepis

Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą Przepis