KLASYCZNY BURGER Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
W sezonie grillowym, zwłaszcza takim, który trwa parę miesięcy gdy pogoda nas rozpieszcza, warto wprowadzić trochę różnorodności do menu grillowego... w tym trochę klasyki.
Burger wołowy z takimi dodatkami jak boczek i świeże warzywa to gwarancja sukcesu a do tego pyszny, kremowy i lekko ostry sos z zielonego pieprzu.
To jedno z moich ulubionych połączeń w hamburgerach.


SKŁADNIKI

Mięso

1 łyżka masła

pół cebuli

400 g mięsa mielonego wołowego

1 łyżka ketchupu

pół łyżki musztardy dijon

pół łyżki sosu worcestershire

pół łyżki oliwy z oliwek

2 szt. bułki do hamburgerów

4 plasterki pomidorów

2 plasterki sera cheddar

8 plasterków świeżego ogórka szklarniowego

2 plasterki wędzonego boczku

Sos

2 łyżki zielonego pieprzu (w zalewie)

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

30 ml brandy

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania sosu z zielonego pieprzu według naszego przepisu.
  2. Rozgrzej masło na patelni.
  3. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię.
  4. Smaż 4 minuty aż się zeszkli i odstaw do ostygnięcia.
  5. Przełóż mięso wołowe do miski.
  6. Dodaj ketchup, musztardę, sos worcestershire i cebulę.
  7. Rozgrzej piekarnik.
  8. Przetnij bułki na pół i włóż je do piekarnika.
  9. Wymieszaj dokładnie i uformuj dwa kotlety.
  10. Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją oliwą.
  11. Połóż kotlety i smaż po około 4 minuty z każdej strony (mięso będzie lekko różowe w środku).
  12. Kiedy przełożysz burgery na drugą stronę połóż obok nich plasterki boczku.
  13. Drobno posiekaj cebulę.
  14. Na bułce ułóż kolejno plasterki ogórka, pomidora, ser cheddar.
  15. Na nim boczek, mięso, które trzeba polać sosem z zielonego pieprzu.
  16. Całość posyp cebulką i przykryj bułką.
  17. Trzeba jeść póki gorące.


Klasyczny burger z sosem z zielonego pieprzu Przepis

Klasyczny burger z sosem z zielonego pieprzu Przepis

DODAJ KOMENTARZ