KLASYCZNY JABŁECZNIK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.9)
Przepis z zeszytu mojej mamy, który jest jednym z moich ulubionych od czasów dzieciństwa do dziś. Już podczas samej produkcji zdarza mi się wyjadać ciasto, kiedy jest jeszcze surowe, pić sok wyciśnięty z jabłek i podjadać końcówki tych, które się nie do końca starły.
Później trochę czekania i można jeść pyszne gorące ciasto albo cierpliwie dotrwać aż wystygnie i straci z czasem nieco na kruchości. Zarówno na zimno jak i na ciepło smakuje doskonale. Można je podać po prostu posypane cukrem pudrem albo postarać się bardziej i dodać bitą śmietanę czy lody waniliowe.


SKŁADNIKI

pół kg mąki pszennej

1 opakowanie masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

jajko

żółtko

pół szklanki śmietany 12%

1 szklanka białego cukru

6 szt. jabłek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
214
10,7%
Bialko
2,9g
1,9%
Weglow...
31g
15,5%
Tluszcze
8,7g
14,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wysyp mąkę na blat
  2. Posiekaj masło w mące
  3. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, jajko i żółtko
  4. Rozmieszaj składniki aż się połączą
  5. Dodaj śmietanę i wyrób gładkie, jednolite ciasto
  6. Podziel je na dwie części
  7. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  8. Odsącz nadmiar soku (można wyciskać w rękach do szklanki, sok jest naprawdę dobry)
  9. Natłuść blachę i wyłóż dno cienką warstwą ciasta
  10. Wsyp starte jabłka
  11. Na górę połóż drugą połowę ciasta (nie dociskaj do jabłek, po prostu ułóż na górze)
  12. Piecz około 40 minut w termoobiegu w 180 stopniach
  13. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wbijając słomkę lub wykałaczkę
  14. Świetnie smakuje z lodami i bitą śmietaną lub po prostu posypany cukrem pudrem


Klasyczny jabłecznik Przepis

Klasyczny jabłecznik Przepis