KLASYCZNY KOMPOT Z CZERWONEJ PORZECZKI Klasyczny kompot z czerwonej porzeczki KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Napoje i drinki Owocowe pyszności Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.73)42 Michał@MilionSmaków Kolejny przepis z serii Smaki Dzieciństwa. Kompoty towarzyszyła nam przez większość okresu PRL jako dodatek do obiadów lub po prostu orzeźwiający napój gdy było upalnie. Legenda miejska głosi, że Coca-cola na początku lat 90 po zrobieniu analizy rynku uznała kompot za główną swoją konkurencję w Polsce ;) Kompot z czerwonej porzeczki jest wyraźnie kwaśny z lekką nutą słodyczy. Idealnie na orzeźwienie. SKŁADNIKI 0,30 kg czerwonych porzeczek3 łyżki białego cukru1½ l wody Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 13 0,7% Bialko 0,2g 0,1% Weglow... 3g 1,5% Tluszcze 0g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 30 1,5% Bialko 0,4g 0,3% Weglow... 6,8g 3,4% Tluszcze 0,1g 0,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj porzeczki i włóż je do garnka Dodaj cukier i wlej wodę Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć wyłącz grzanie i zostaw az ostygnie Kompot jest gotowy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce ;)