KLASYCZNY JABŁECZNIK Klasyczny jabłecznik KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 24 OCEŃ (średnia: 3.91)50 Michał@MilionSmaków Przepis z zeszytu mojej mamy, który jest jednym z moich ulubionych od czasów dzieciństwa do dziś. Już podczas samej produkcji zdarza mi się wyjadać ciasto, kiedy jest jeszcze surowe, pić sok wyciśnięty z jabłek i podjadać końcówki tych, które się nie do końca starły. Później trochę czekania i można jeść pyszne gorące ciasto albo cierpliwie dotrwać aż wystygnie i straci z czasem nieco na kruchości. Zarówno na zimno jak i na ciepło smakuje doskonale. Można je podać po prostu posypane cukrem pudrem albo postarać się bardziej i dodać bitą śmietanę czy lody waniliowe. SKŁADNIKI pół kg mąki pszennej1 opakowanie masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego1 jajko1 żółtkopół szklanki śmietany 12%1 szklanka białego cukru6 szt. jabłek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 214 10,7% Bialko 2,9g 1,9% Weglow... 31g 15,5% Tluszcze 8,7g 14,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 209 10,4% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 30,2g 15,1% Tluszcze 8,5g 14,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wysyp mąkę na blat Posiekaj masło w mące Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, jajko i żółtko Rozmieszaj składniki aż się połączą Dodaj śmietanę i wyrób gładkie, jednolite ciasto Podziel je na dwie części Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach Odsącz nadmiar soku (można wyciskać w rękach do szklanki, sok jest naprawdę dobry) Natłuść blachę i wyłóż dno cienką warstwą ciasta Wsyp starte jabłka Na górę połóż drugą połowę ciasta (nie dociskaj do jabłek, po prostu ułóż na górze) Piecz około 40 minut w termoobiegu w 180 stopniach Sprawdź czy ciasto jest gotowe wbijając słomkę lub wykałaczkę Świetnie smakuje z lodami i bitą śmietaną lub po prostu posypany cukrem pudrem