KLOPSIKI Z DYNIĄ I PIECZARKAMI


KATEGORIE
Kuchnia polska
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Lubię klopsiki w zasadzie w każdej wersji. Ta do dość klasycznego przepisu na to danie została wzbogacona o sporą ilość dyni i pieczarek. Konsystencja jest taka jak powinna być w klopsikach, ale smak jest delikatniejszy i z dodatkową nutą grzybów.
To wszystko (oczywiście) zatopione w sosie pomidorowym.


SKŁADNIKI

250 g mięsa mielonego wieprzowego

2 łyżki bułki tartej

jajko

250 g dyni

150 g pieczarek

1 łyżka świeżych liści kolendry

2 szczypty cukru

pół łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

2 łyżki masła klarowanego

1 opakowanie pomidorów w puszce

1 ząbek czosnku świeżego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
76
3,8%
Bialko
5,8g
3,8%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
4,2g
7,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, bułkę tartą i wbij jajko.
  2. Zetrzyj na tarce dynię a pieczarki i kolendrę drobno posiekaj.
  3. Dodaj do miski i dopraw cukrem, solą i gałką muszkatołową.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej masło.
  6. Do garnka wlej pomidory z puszki razem z sokiem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Formuj z mięsa małe kulki i podsmażaj je na patelni około 3 minut a następnie przerzuć do sosu.
  8. Duś pod przykryciem około 20 minut.
  9. Podawaj z ziemiakami lub chlebem.


Klopsiki z dynią i pieczarkami Przepis

Klopsiki z dynią i pieczarkami Przepis

Klopsiki z dynią i pieczarkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ