KLOPSIKI Z INDYKA GOTOWANE W SOSIE KOPERKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu.


SKŁADNIKI

Mięso

250 g mięsa mielonego z indyka (doprawione)

70 g wędzonego boczku

cebula (mała)

jajko

1 łyżeczka majeranku (suszony)

1 łyżka bułki tartej

Sos

2 łyżki koperku (najlepiej świeży ale może być również mrożony lub suszony)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka vegety natur

2 łyżeczki śmietany 12%

1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
10,6g
7,1%
Weglow...
4,8g
2,4%
Tluszcze
13,2g
22,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Mięso

  1. Zagotować wodę w dużym garnku.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Jeżeli lubicie bardziej wyrazisty cebulowy posmak w mięsie można cebulę podsmażyć na złoto.
  3. W misce wymieszać: mięso mielone, pokrojony w drobną kostkę boczek, jajko, podsmażoną cebulę, majeranek i bułkę tartą.
  4. Z masy uformować małe klopsy i wrzucać je do wrzątku (może być w kilku warstwach, ważne żeby woda zakrywała klopsy). Gotować przez ok. 15 minut.
Sos koperkowy
W czasie gotowania klopsów przygotowujemy sos koperkowy:
  1. W rondelku rozpuścić łyżkę masła.
  2. Dodać łyżkę mąki i podsmażać przez chwilę aż zasmażka stanie się lekko brązowa.
  3. Dolać szklankę rosołku z garnka z gotującym się mięsem, doprawić do smaku vegetą. Zagotować.
  4. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, jogurt naturalny i pokrojony koperek.
  5. Przełożyć klopsiki do rondelka z sosem i dusić przez chwilę.


Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym Przepis

Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym Przepis