KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI I WOŁOWINY
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Nietypowe klopsiki bo z dodatkiem spore ilości wątróbki drobiowej. Jestem pewien, ze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nie tylko wątróbki, ale także małych kotlecików.


SKŁADNIKI

150 g wątróbki drobiowej

250 g mięsa mielonego wołowego

jajko

1 łyżka natki pietruszki

30 ml brandy (kieliszek)

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
177
8,8%
Bialko
15,9g
10,6%
Weglow...
0,4g
0,2%
Tluszcze
10,1g
16,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zmiel wątróbkę w maszynce do mielenia lub rozgnieć ją dobrze widelcem
  2. Dodaj mięso wołowe i wymieszaj łyżką
  3. Wbij jajko i dodaj przyprawy
  4. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj
  5. Dolej brandy
  6. Wszystko razem zagnieć aż będzie równo wymieszane
  7. Na patelni rozgrzej olej
  8. Bierz po łyżce stołowej mięsa, formuj kulkę i kładź na patelni
  9. Smaż około 6 minut obracając co jakiś czas


Klopsiki z wątróbki i wołowiny Przepis