KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ Kluski śląskie z dziurką KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.06)8 Michał@MilionSmaków Tradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie. Idealne kluski śląskie opierają się na zachowaniu proporcji składników - nie kleją się wtedy i nie rozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia a także później gdy na przykład odsmażymy je na patelni uzyskując chrupiący spód. SKŁADNIKI 1,20 kg ziemniaków (po obraniu około 1 kg)¼ kg mąki ziemniaczanej1 jajkosólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 112 5,6% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 23,2g 11,6% Tluszcze 0,5g 0,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 425 21,2% Bialko 10,7g 7,1% Weglow... 87,7g 43,8% Tluszcze 1,9g 3,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotuj w mundurkach (około 25 minut)Daj chwilę ziemniakom żeby przestygły i obierz ze skórkiPrzeciśnij je przez praskę do miskiDodaj mąkę, wbij jajko i dopraw solą i pieprzemDokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masaNabieraj małą garść ciasta i formuj w dłoniach kulkę a następnie spłaszczaj je na blacie stołu dłoniąW każdej kluseczce zrób zagłębienie palcemZagotuj wodę w dużym garnku z dodatką łyżki oleju roślinnego i szczyptą soliWkladaj kluski i gotuj aż wypłyną (około 3 do 5 minut) i wyciągaj łyżką cedzakowąKluski układaj na talerzu pojedynczą warstwą, tak żeby się nie posklejałyPodawaj z ulubionym mięsem i koniecznie z sosem ;)