KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Tradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie.
Idealne kluski śląskie opierają się na zachowaniu proporcji składników - nie kleją się wtedy i nie rozpadają w czasie gotowania.
Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia a także później gdy na przykład odsmażymy je na patelni uzyskując chrupiący spód.


SKŁADNIKI

1,20 kg ziemniaków (po obraniu około 1 kg)

¼ kg mąki ziemniaczanej

jajko

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
112
5,6%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
23,2g
11,6%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach (około 25 minut)
  2. Daj chwilę ziemniakom żeby przestygły i obierz ze skórki
  3. Przeciśnij je przez praskę do miski
  4. Dodaj mąkę, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem
  5. Dokładnie wymieszaj aż powstanie gładka masa
  6. Nabieraj małą garść ciasta i formuj w dłoniach kulkę a następnie spłaszczaj je na blacie stołu dłonią
  7. W każdej kluseczce zrób zagłębienie palcem
  8. Zagotuj wodę w dużym garnku z dodatką łyżki oleju roślinnego i szczyptą soli
  9. Wkladaj kluski i gotuj aż wypłyną (około 3 do 5 minut) i wyciągaj łyżką cedzakową
  10. Kluski układaj na talerzu pojedynczą warstwą, tak żeby się nie posklejały
  11. Podawaj z ulubionym mięsem  i koniecznie z sosem ;)


Kluski śląskie z dziurką Przepis

Kluski śląskie z dziurką Przepis