KLUSKI Z MAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.19)
Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej).


SKŁADNIKI

250 g maku

160 g białego cukru

300 ml mleka 2%

1 łyżeczka aromatu migdałowego

1 łyżka likieru amaretto

500 g mąki pszennej

jajko

woda

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
308
15,4%
Bialko
8,5g
5,7%
Weglow...
47,7g
23,9%
Tluszcze
9,6g
16%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę i jajko wymieszać, dodać około pół szklanki wody i szczyptę soli. Całość wymieszać i dolać tyle wody aby konsystencja ciasta była odpowiednia do wałkowania i nie za twarda.
  2. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, rozłożyć na kilku stolnicach lub tekturkach, posypać lekko mąką i odstawić najlepiej na około godzinę aby ciasto trochę wyschło.
  3. W tym czasie można zająć się masą makową. Mak wsypać do urządzenia miksującego Thermomix i zmielić: nastawić czas na 1 minutę i obrót pozycja 9.
  4. Dodać cukier, mleko oraz aromat migdałowy i gotować: czas 8 minut, temperatura 90 stopni, obrót pozycja 4. W połowie gotowania przemieszać całość łopatką (aby odkleić mak od ścianek naczynia). Jeśli gotowa masa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dolać amaretto do smaku. Ciepłą masę przełożyć do naczynia utrzymującego ciepło i przykryć.
  5. Zagotować około litr wody ze szczyptą soli.
  6. Płaty ciasta pokroić w pasy o szerokości około 5 cm, a następnie w poprzeczne wąskie paski, które po zagotowaniu wrzucić na wrzątek i gotować około 8-10 minut.
  7. Odcedzić kluski, dodać masę makową i wymieszać. Podawać cieple.


Kluski z makiem Przepis

Kluski z makiem Przepis