KLUSKI Z MAKIEM Kluski z makiem KATEGORIE Kuchnia polska Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.28)32 Beata@MilionSmaków Moja ulubiona wigilijna potrawa. Idealna w swej prostocie, bez zbędnych dodatków (np. rodzynek, za którymi nie przepadam) i z własnoręcznie zrobionym ciastem na kluski. Masa makowa również nie może być gotowa z puszki, ale tutaj można sobie ułatwić pracę przy pomocy urządzenia Thermomix (nie musimy kilkakrotnie przepuszczać maku przez maszynkę i wyrobienie samej masy trwa o wiele krócej). SKŁADNIKI 250 g maku160 g białego cukru300 ml mleka 2%1 łyżeczka aromatu migdałowego1 łyżka likieru amaretto500 g mąki pszennej1 jajkowodasól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 308 15,4% Bialko 8,5g 5,7% Weglow... 47,7g 23,9% Tluszcze 9,6g 16% 100g Na porcję (zmień) kCal 991 49,6% Bialko 27,4g 18,3% Weglow... 153,3g 76,6% Tluszcze 30,9g 51,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę i jajko wymieszać, dodać około pół szklanki wody i szczyptę soli. Całość wymieszać i dolać tyle wody aby konsystencja ciasta była odpowiednia do wałkowania i nie za twarda.Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, rozłożyć na kilku stolnicach lub tekturkach, posypać lekko mąką i odstawić najlepiej na około godzinę aby ciasto trochę wyschło.W tym czasie można zająć się masą makową. Mak wsypać do urządzenia miksującego Thermomix i zmielić: nastawić czas na 1 minutę i obrót pozycja 9.Dodać cukier, mleko oraz aromat migdałowy i gotować: czas 8 minut, temperatura 90 stopni, obrót pozycja 4. W połowie gotowania przemieszać całość łopatką (aby odkleić mak od ścianek naczynia). Jeśli gotowa masa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dolać amaretto do smaku. Ciepłą masę przełożyć do naczynia utrzymującego ciepło i przykryć.Zagotować około litr wody ze szczyptą soli.Płaty ciasta pokroić w pasy o szerokości około 5 cm, a następnie w poprzeczne wąskie paski, które po zagotowaniu wrzucić na wrzątek i gotować około 8-10 minut.Odcedzić kluski, dodać masę makową i wymieszać. Podawać cieple.