KLUSKI Z POWIDŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4)
Po smażeniu powideł nie może zabraknąć na naszym stole klusek z powidłami. Ciasto najlepiej zrobić własnoręcznie. Wymaga to trochę czasu, ale wynagrodzi to smak klusek (nieporównywalny do tego z klusek sklepowych), które wraz z powidłami dają pyszne połączenie.


SKŁADNIKI

pół kg mąki pszennej

jajko

woda

sól

200 g powideł śliwkowych (około)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
293
14,7%
Bialko
7,4g
5%
Weglow...
60,6g
30,3%
Tluszcze
1,9g
3,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę i jajko wymieszać i dolać około pół szklanki wody. Wymieszać i dolać tyle wody aby konsystencja ciasta była odpowiednia do wałkowania i nie za twarda.
  2. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, rozłożyć na kilku stolnicach lub tekturkach, posypać mąką i odstawić najlepiej na około godzinę aby ciasto trochę wyschło.
  3. Zagotować około litr wody z szczyptą soli
  4. Płaty ciasta pokroić w pasy szerokości około 5 cm i następnie w poprzeczne wąskie paski.
  5. Wrzucić na wrzątek i gotować ok. 8-10 minut.
  6. Odcedzić, dodać powidła i wymieszać. Podawać ciepłe.


Kluski z powidłami Przepis

Kluski z powidłami Przepis