KLUSKI Z POWIDŁAMI Kluski z powidłami KATEGORIE Przekąski Obiady Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)3 Beata@MilionSmaków Po smażeniu powideł nie może zabraknąć na naszym stole klusek z powidłami. Ciasto najlepiej zrobić własnoręcznie. Wymaga to trochę czasu, ale wynagrodzi to smak klusek (nieporównywalny do tego z klusek sklepowych), które wraz z powidłami dają pyszne połączenie. SKŁADNIKI pół kg mąki pszennej1 jajkowodasól200 g powideł śliwkowych (około) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 293 14,7% Bialko 7,4g 5% Weglow... 60,6g 30,3% Tluszcze 1,9g 3,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 557 27,9% Bialko 14,1g 9,4% Weglow... 115,2g 57,6% Tluszcze 3,5g 5,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę i jajko wymieszać i dolać około pół szklanki wody. Wymieszać i dolać tyle wody aby konsystencja ciasta była odpowiednia do wałkowania i nie za twarda.Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, rozłożyć na kilku stolnicach lub tekturkach, posypać mąką i odstawić najlepiej na około godzinę aby ciasto trochę wyschło.Zagotować około litr wody z szczyptą soliPłaty ciasta pokroić w pasy szerokości około 5 cm i następnie w poprzeczne wąskie paski.Wrzucić na wrzątek i gotować ok. 8-10 minut.Odcedzić, dodać powidła i wymieszać. Podawać ciepłe.