KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Knedle ze śliwkami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.94)8 Beata@MilionSmaków Sezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru:) SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej300 g ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych i poduszonych)1 jajkosól18 szt. śliwek węgierekksylitol (do posypania)cynamon (do posypania)śmietana 12% (opcjonalnie do polania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 119 6% Bialko 3,4g 2,3% Weglow... 24,4g 12,2% Tluszcze 1g 1,7% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki wymieszać z jajkiem, stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody Podzielić je na części, które należy rozwałkować i pokroić w kwadraty o wymiarach około 8 cm x 8 cm (w zależności od wielkości śliwek). Na każdy kwadrat włożyć śliwkę i skleić ciasto dokładnie zlepiając brzegi. Ugotować około 2 l wody z solą i wrzucać knedle porcjami na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut. Odcedzić i podawać posypane ksylitolem i cynamonem lub jeśli ktoś woli śmietanką*.