KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.94)
Sezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru:)


SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej

300 g ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych i poduszonych)

jajko

sól

18 szt. śliwek węgierek

ksylitol (do posypania)

cynamon (do posypania)

śmietana 12% (opcjonalnie do polania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
119
6%
Bialko
3,4g
2,3%
Weglow...
24,4g
12,2%
Tluszcze
1g
1,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki wymieszać z jajkiem, stopniowo dodawać mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody
  2. Podzielić je na części, które należy rozwałkować i pokroić w kwadraty o wymiarach około 8 cm x 8 cm (w zależności od wielkości śliwek).
  3. Na każdy kwadrat włożyć śliwkę i skleić ciasto dokładnie zlepiając brzegi.
  4. Ugotować około 2 l wody z solą i wrzucać knedle porcjami na wrzątek. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
  5. Odcedzić i podawać posypane ksylitolem i cynamonem lub jeśli ktoś woli śmietanką*.


Knedle ze śliwkami Przepis