KNEDLE ZE SZPINAKIEM I TWAROŻKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw.


SKŁADNIKI

500 g szpinaku mrożonego

350 g twarogu chudego (zmielonego)

90 g sera parmezanu (startego)

3 szt. jajek

sól

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa mielona

350 g mąki pszennej (mniej więcej + trochę do obtaczania knedli)

3 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
162
8,1%
Bialko
9,9g
6,6%
Weglow...
18,9g
9,4%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak rozmroź na patelni, następnie ostudź.
  2. Przełóż do miski, dodaj chudy twaróg, 60 g startego parmezanu i jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj.
  3. Następnie cały czas mieszając dosypuj mąkę aż masa nabierze konsystencji ciasta. 
  4. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
  5. Z ciasta uformuj kulki, obtaczając je porządnie w mące
  6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę (do połowy wysokości garnka). 
  7. Knedle wrzucaj do wrzątku na 2-3 mninuty aż wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową. 
  8. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane pozostałym parmezanem


Knedle ze szpinakiem i twarożkiem Przepis

Knedle ze szpinakiem i twarożkiem Przepis