KNEDLE ZE SZPINAKIEM I TWAROŻKIEM Knedle ze szpinakiem i twarożkiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 5)2 Kasia@MilionSmaków To danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw. SKŁADNIKI 500 g szpinaku mrożonego350 g twarogu chudego (zmielonego)90 g sera parmezanu (startego)3 szt. jajeksólpieprz czarny mielonygałka muszkatołowa mielona350 g mąki pszennej (mniej więcej + trochę do obtaczania knedli)3 łyżki masła Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 162 8,1% Bialko 9,9g 6,6% Weglow... 18,9g 9,4% Tluszcze 5,2g 8,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 406 20,3% Bialko 24,7g 16,5% Weglow... 47,2g 23,6% Tluszcze 13,1g 21,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Szpinak rozmroź na patelni, następnie ostudź. Przełóż do miski, dodaj chudy twaróg, 60 g startego parmezanu i jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Następnie cały czas mieszając dosypuj mąkę aż masa nabierze konsystencji ciasta. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. Z ciasta uformuj kulki, obtaczając je porządnie w mące. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę (do połowy wysokości garnka). Knedle wrzucaj do wrzątku na 2-3 mninuty aż wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane pozostałym parmezanem.