KOFTY JAGNIĘCE
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Mięso jadam sporadycznie ale kiedy już mam na nie ochotę wówczas często wybieram jagnięcinę. Jeżeli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu jagnięciny polecam zacząć od mielonej, która jest zdecydowanie mniej ryzykowna niż np. pieczenie udźca czy kotleciki z kością.
Bardzo lubię ten przepis na kofty, gdzie do mięsa dodaję ser typu feta, który dobrze balansuje smak jagnięciny. Obowiązkowym składnikiem jest też rozmaryn, najlepiej świeży. Dodaję go posiekanego do mięsa oraz całe gałązki do smażenia.


SKŁADNIKI

3 łyżki oleju z pestek winogron

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

300 g jagnięciny mielonej

1 łyżka bułki tartej

jajko

40 g sera feta

1 łyżka rozmarynu świeżego (do mięsa (plus kilka gałązek do smażenia))

pół łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
233
11,7%
Bialko
11,1g
7,4%
Weglow...
3,2g
1,6%
Tluszcze
19,4g
32,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju z pestek winogron. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. Do dużej miski wrzuć mieloną jagnięcinę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, jajko, pokrojony w kostkę ser feta oraz przyprawy. Wyrób ręką na jednolitą masę i uformuj podłużne kotleciki. 
  3. Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażyłeś cebulę. Dodaj trochę oleju oraz gałązki rozmarynu. Obsmażaj uformowane kotlety ze wszystkich stron przez łącznie ok. 15 minut (aż będą zrumienione). 


Kofty jagnięce Przepis

Kofty jagnięce Przepis