KOLOROWA SAŁATKA Z KUSKUS
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy.
Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność.


SKŁADNIKI

180 g kaszki kuskus

150 g cukinii

100 g bakłażana

2 szt. marchewek

cebula (mała)

300 ml bulionu warzywnego

pomarańcza

1 łyżka skórki pomarańczowej

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki szczypiorku

3 łyżki świeżej bazylii

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
99
4,9%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
14,4g
7,2%
Tluszcze
3,6g
5,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodać kaszkę kuskus i podsmażać przez chwilę.
  3. Zdjąć z ognia, zalać bulionem i odstawić na 10 minut.
  4. Na patelni grillowej grillować pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana oraz pokrojone w paski marchewki (lekko osolone).
  5. Do gorącej kaszki dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Gdy kaszka ostygnie wymieszać wszystkie składniki.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i listkami świeżej bazylii.


Kolorowa sałatka z kuskus Przepis