KOMPOT Z CZERWONEJ I BIAŁEJ PORZECZKI ORAZ AGRESTU Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu KATEGORIE Napoje i drinki Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 4.06)9 Michał@MilionSmaków Letni, odświeżający kompot. Kwaśny smak zawdzięcza zarówno porzeczkom jak i agrestowi. Równoważy go dodatek cukru - co daje nam słodko-kwaśny smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. SKŁADNIKI 150 g czerwonych porzeczek150 g białej porzeczki100 g zielonego agrestu1½ l wody3 łyżki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 16 0,8% Bialko 0,2g 0,2% Weglow... 3,9g 1,9% Tluszcze 0g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 40 2% Bialko 0,6g 0,4% Weglow... 9,3g 4,7% Tluszcze 0,1g 0,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj owoce i oderwij porzeczki od szypułek. Wrzuć je do garnka i zalej wodą. Dodaj cukier i zagotuj. Jak tylko woda zacznie wrzeć wyłącz grzanie i zostaw garnek przykryty (niech schłodzi się powoli, w tej sposób kompot będzie miał najwięcej smaku). Najlepiej smakuje mocno schłodzony ;)