KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW Kompot z suszonych owoców KATEGORIE Lekkie i zdrowe Napoje i drinki Boże Narodzenie Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3)1 Beata@MilionSmaków Kompot z suszu to idealne danie na wigilijną kolację. Lekki, zdrowy, smaczny, a na dodatek wspomaga trawienie sytego posiłku. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu płukania owoców. SKŁADNIKI 150 g śliwek suszonych100 g moreli suszonych50 g jabłek suszonych50 g gruszek suszonych50 g daktyli suszonych2 łyżki białego cukru (opcjonalnie)6 szt. goździków2 l wody Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 23 1,1% Bialko 0,2g 0,1% Weglow... 5,9g 3% Tluszcze 0g 0% 100g Na porcję (zmień) kCal 91 4,6% Bialko 0,7g 0,5% Weglow... 23,9g 11,9% Tluszcze 0,1g 0,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Owoce opłukać, zalać jeszcze raz wodą i odstawić na kilka godzin.Zalać owoce świeżą wodą, dodać goździki i gotować około 20 minut aby owoce za bardzo się nie rozgotowały. W trakcie gotowania doprawić kompot cukrem jeśli potrzeba. Podawać schłodzony.