KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3)
Kompot z suszu to idealne danie na wigilijną kolację. Lekki, zdrowy, smaczny, a na dodatek wspomaga trawienie sytego posiłku.
Czas przygotowania nie uwzględnia czasu płukania owoców.


SKŁADNIKI

150 g śliwek suszonych

100 g moreli suszonych

50 g jabłek suszonych

50 g gruszek suszonych

50 g daktyli suszonych

2 łyżki białego cukru (opcjonalnie)

6 szt. goździków

2 l wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
23
1,1%
Bialko
0,2g
0,1%
Weglow...
5,9g
3%
Tluszcze
0g
0%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce opłukać, zalać jeszcze raz wodą i odstawić na kilka godzin.
  2. Zalać owoce świeżą wodą, dodać goździki i gotować około 20 minut aby owoce za bardzo się nie rozgotowały. W trakcie gotowania doprawić kompot cukrem jeśli potrzeba. 
  3. Podawać schłodzony.


Kompot z suszonych owoców Przepis

Kompot z suszonych owoców Przepis