KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.9)
Tradycyjna polska konfitura, którą można było spotkać w ciastach i ciasteczkach, ale przede wszystkim w pączkach. Prosta i szybka do zrobienia. Ma jednak jedną wadę - dzika róża kwitnie raz w roku i coraz ciężej znaleźć taką, która nie rośnie bezpośrednio przy ruchliwej ulicy ;)


SKŁADNIKI

300 g płatków róży

450 g białego cukru

2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki róży dobrze umyj i odstaw do wyschnięcia
  2. Jeśli nie chcesz, żeby w konfiturze była wyczuwalna goryczka to obetnij białe części płatków (ja tego nie robię)
  3. Wsyp je do makutry i zasyp cukrem
  4. Wlej sok z cytryny
  5. Ucieraj na gładką masę (między 10 a 15 minut)
  6. Wyparz słoiczki i przełóż tam konfiturę
  7. Można ją pasteryzować, ale jeśli planujecie ją zjeść w ciągu najbliższego miesiąca to nie trzeba


Konfitura z płatków róży Przepis

Konfitura z płatków róży Przepis

Konfitura z płatków róży Przepis