KONFITURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH Konfitura z zielonych orzechów włoskich KATEGORIE Słodkości Wegetariańskie Kuchnia polska Owocowe pyszności Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 360 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.22)519 Michał@MilionSmaków Bardzo stary polski przepis na konfiturę, obecnie nieco zapomniany. Coraz rzadziej używamy takich produktów jak zielone orzechy włoskie, a jeśli już nawet używamy to raczej na nalewkę niż na inne dania. Konfitura jest słodka, o wyraźnym posmaku orzechów z nutą świeżości pochodzącą ze skórki orzecha. Przepis jest nie tyle pracochłonny co bardzo czasochłonny, bo popracować trzeba nad nim kilka dni. Naprawdę warto ;) SKŁADNIKI 1 kg zielonych orzechów włoskich1½ kg białego cukru2 szklanki wody3 szt. goździków1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Na początek dokładnie umyj zielone orzechy włoskie Nakłuj je gęsto wykałaczką (tak na głębokość 2 do 3 mm) Włóż je do garnka lub miski i zalej wodą Trzymaj w wodzie 3 dni codziennie zmieniając wodę Uważaj, woda, która jest brązowa od soku orzechów potrawi zabarwić dłonie na długo ;) Po 3 dniach przełóż orzechy do garnka i zalej wrzątkiem Gotuj około godziny aż zrobią się miękkie (można sprawdzić wykałaczką, czy lekko się wbija) W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami Włóż do niej odcedzone orzechy i odstaw na 3 dni (w tym czasie ich nie ruszaj) Po 3 dniach wyjmij je z syropu a jego ponownie zagotuj Włóż orzechy i odstaw na dzień Przelej całość na dużą patelnię i smaż około 20 minut często mieszając Gotową konfigurę przelej do słoików Słoiki postaw na nakrętce i przykryj ręcznikiem Odstaw na noc do ostygnięcia