KOPYTKA DYNIOWE W SOSIE GRZYBOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
W pełni sezonu na dynię zdarza się, że kończą się pomysły co jeszcze można z dyni zrobić.
Polecam ciekawszą wersję kopytek - z dużym dodatkiem dyni. Lżejsze, zdrowsze a przede wszystkim o nowym, interesującym smaku. Bardzo dobrze sprawdzają się z mięsem, a nawet na słodko. W tym przepisie podamy je razem z sosem grzybowym.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 kg dyni

1 kg ziemniaków

600 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

Sos

pół szklanki wina białego wytrawnego

¼ szklanki suszonych grzybów leśnych

¼ szklanki śmietany kremówki 36%

3 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz czarny mielony

cebula

2 łyżki masła (do smażenia)

5 szt. pieczarek

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą przynajmniej na 30 minut
  2. Pokrój dynię w dość grube paski i wytnij gniazda nasienne
  3. Włoż ją do piekarnika i piecz około 25 minut w 180 stopniach w termoobiegu
  4. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  5. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie
  6. Dynię obierz ze skórki i odciśnij nadmiar wody
  7. Przełóż dynię i ziemniaki do dużej miski
  8. Dodaj mąkę i rozgnieć wszystko widelcem
  9. Dosyp sól i zagnieć dobrze ciasto (jeśli będzie zbyt wodniste to dodaj trochę mąki)
  10. Uformuj wałek o średnicy około 2 cm i pokrój na kawałki o długości około 4 - 5 cm
  11. Cebulę posiekaj
  12. Rozpuść na patelni masło i wrzuć cebulę
  13. Jak się cebula zeszkli dodaj posiekane grzyby i lekko je podsmaż
  14. Dolej wino i mieszaj około 5 minut aż trochę odparuje
  15. Dodaj obie śmietany i przyprawy
  16. Duś około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż się zredukuje
  17. Kopytka gotuj we wrzącej, lekko posolonej wodzie, z łyżką oliwy około 5 minut (aż wypłyną)
  18. Po przełożeniu na talerz polej sosem grzybowym


Kopytka dyniowe w sosie grzybowym Przepis

Kopytka dyniowe w sosie grzybowym Przepis