KORZENNE BABECZKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Dowód na to, że świąteczne wypieki nie muszą być tylko zapychającymi słodkościami pełnymi pustych kalorii. Te babeczki to połączenie smacznych oraz zdrowych i pełnowartościowych składników. Potrawa jest bezglutenowa: mąkę pszenną zastąpiłam mielonymi migdałami i orzechami laskowymi. Również cukier ma swój zdrowy zamiennik czyli ksylitol. Nie mogło zabraknąć tu także odpowiednich tłuszczy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jego zastosowanie było dla mnie naturalnym wyborem. Dodatkowo na jego korzyść przemawia stabilność w wysokich temperaturach, delikatność i neutralność smaku oraz jego rola w tradycyjnej polskiej kuchni.
Odkryjcie Święta w zdrowym wydaniu!


SKŁADNIKI

50 g migdałów (zmielonych)

50 g orzechów laskowych (zmielonych)

60 g oleju rzepakowego

100 g ksylitolu

2 szt. jajek

100 g jogurtu greckiego

2 łyżki kakao ciemnego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy do piernika (wybrać taką bez mąki)

200 g powideł śliwkowych

10 g płatków migdałowych

50 szt. wiśni (drążonych i odsączonych, surowych, z kompotu lub odmrożonych)

Polewa

50 g czekolady ciemnej 70-85%

1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać zmielone migdały i orzechy laskowe z kakao, sodą oraz przyprawą korzenną.
  2. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą pianę, po czym dodać do suchych składników i wymieszać.
  3. Na koniec dołożyć jogurt oraz olej rzepakowy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć blaszkę do babeczek (muffinek) papierowymi foremkami. Do każdej przełożyć po łyżce ciasta, na to 1 łyżeczkę powideł i kolejną łyżkę ciasta.
  5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  7. W tym czasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju rzepakowego.
  8. Kiedy babeczki będą już zimne polać je niewielką ilością polewy, na której ułożyć kilka wiśni i udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego!


Korzenne babeczki z olejem rzepakowym Przepis

Korzenne babeczki z olejem rzepakowym Przepis