KORZENNE GRUSZKI ZAPIEKANE POD KRUCHYM CIASTEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ten przepis to połączenie kilku pomysłów: tarty tatin, tarty na korzennym spodzie, oraz owoców zapiekanych pod kruszoną (u mnie to najczęściej śliwki, jabłka lub gruszki).
Wyszło pysznie a to danie weszło do repertuaru moich dań śniadaniowych (jeśli ktoś lubi wcześniej wstać, by zrobić coś tak pysznego na śniadanie na pewno będzie miał dobry dzień - ciasto i gruszki można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce).


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki cukru trzcinowego

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki imbiru mielonego

jajko

100 g masła

Nadzienie

3 szt. gruszek konferencja

¾ szklanki wermutu białego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

pół łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
213
10,6%
Bialko
4,3g
2,9%
Weglow...
25,2g
12,6%
Tluszcze
10,1g
16,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cynamon, imbir i wbij jajko.
  2. Dobrze wymieszaj widelcem (mniej się wtedy klei do rąk).
  3. Dodaj posiekane w kostkę zimne masło i dokładnie zagnieć (trzeba to robić tak z 5 minut).
  4. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  6. Obierz gruszki i pokrój je w dość grube plasterki (tak z 3 mm) - odkrój gniazda nasienne.
  7. W głębokiej patelni lub małym garnku rozpuść masło i podsmaż chwilę gruszki.
  8. Wlej wermut i doprowadź do wrzenia.
  9. Zmiejsz grzanie na minimum.
  10. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon.
  11. Gotuj od czasu do czasu mieszając bez przykrycia aż płyn mocno zmniejszy swoją objętość i będzie miał konsystencję syropu.
  12. Na koniec dodaj miód i rozmieszaj.
  13. Do foremek do tartletek włóż gruszki razem z syropem i przykryj szczelnie warstwą ciasta (można rozwałkować i wyciąć okręgi lub uformować je w rękach).
  14. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz tak 10 - 15 minut w termoobiegu (jak się przyrumienia to już jest gotowe).


Korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem Przepis

Korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem Przepis

DODAJ KOMENTARZ