KOTLECIKI JAGNIĘCE Z SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI Kotleciki jagnięce z smażonymi ziemniaczkami KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.64)21 Kasia@MilionSmaków Dostępność w polskich sklepach mięs jeszcze do niedawna uważanych za trudne do zdobycia cały czas się polepsza co bardzo mnie cieszy. Kotleciki jagnięce udało mi się kupić w Lidlu i jeszcze tego samego dnia wylądowały na stole. Naprawdę warto włączyć jagnięcinę do swojej diety chociażby z uwagi na zawartość kwasu linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi a także witaminy B1. Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą. Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem. SKŁADNIKI 4 szt. kotletów jagnięcych (nieduże)4 szt. ziemniaków1 łyżka tymianku suszonego1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki rozmarynu suszonego5 łyżek oliwy z oliweksólpieprz czarny mielony5 łyżek masła PRZYGOTOWANIE Przygotuj marynatę mieszając ze sobą tymianek, rozmaryn, drobno pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na 1,5hZiemniaki ugotuj w łupinach po czym odstaw do ostygnięcia (możesz to zrobić wcześniej).Po ostudzeniu ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Smaż na nim ziemniaki na złoto, dopraw solą, najlepiej świeżo zmieloną. Na nieco mniejszej patelni rozpuść jedną łyżkę masła. Smaż na nim kotleciki po ok. 4 minuty z każdej strony Kotleciki podawaj z usmażonymi ziemniaczkami i wybraną jarzynką.