KOTLECIKI JAJECZNE Z PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.44)
Czy pyszne obiadowe kotleciki muszą być mięsne? Niekoniecznie. Oprócz coraz bardziej popularnych sojowych, warto również pokombinować z innymi składnikami - na przykład jajkami. Ugotowane jajka łączymy z pieczarkami i cebulą, rozdrabniamy, doprawiamy i smażymy. Podczas formowania kotlecików i ich smażenia trzeba jednak wykazać się sprawnością rąk gdyż masa jest tak delikatna że kotleciki łatwo się rozpadają. Podawajcie ze standardowymi "kotletowymi" dodatkami, np. z ziemniakami i modrą kapustą.


SKŁADNIKI

10 szt. jajek

150 g pieczarek

2 szt. cebuli

koperek

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

bułka tarta

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
93
4,6%
Bialko
8g
5,3%
Weglow...
1,7g
0,9%
Tluszcze
5,7g
9,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. 8 jajek ugotuj na twardo (ok. 10 minut).
  2. Pieczarki obierz, umyj, pokrój w plasterki i podsmaż krótko. 
  3. Do pieczarek dodaj drobno pokrojone cebule i smaż jeszcze przez chwilę. 
  4. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i drobno posiekaj. 
  5. Dodaj drobno posiekane pieczarki z cebulą i 2 surowe jajka.
  6. Dopraw świeżym koperkiem, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj. 
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Z masy uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto. Przewracaj bardzo ostrożnie żeby kotleciki się nie rozpadły. 


Kotleciki jajeczne z pieczarkami Przepis