KOTLECIKI RYBNE Z SOSEM CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Do przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię!
Ciasto jest zwarte więc nie obawiajcie się problemów ze smażeniem.


SKŁADNIKI

Sos

1 łyżeczka sosu rybnego

30 ml octu ryżowego

pół łyżeczki cukru

¾ szt. papryki Cayenne

pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kotlety

370 g sandacza

jajko

1 łyżka świeżych liści kolendry

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka pasty curry (zielonej)

1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)

pół łyżeczki sosu rybnego

1 łyżka bułki tartej

szczypta soli

2 łyżki mąki pszennej (do panierowania)

2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. W niewielkim rondelku wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Podrzewaj aż cukier się rozpuści. 
  2. Odlej odrobinę płynu do szklanki i dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie wlej mieszankę z powrotem do sosu i energicznie wymieszaj. Zagotuj aby sos zgęstniał i odstaw. 
  3. Papryczki cayenne pokrój w cieniutkie plasterki, wymieszaj z sosem. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Sandacza odciśnij z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. 
  5. W robocie kuchennym zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki kotlecików (oprócz mąki i oleju). 
  6. Z przygotowanej masy uformuj okrągłe kotleciki (6-8 sztuk), oprósz je mąką i usmaż na oleju na złoto (ze wszystkich stron). Po zdjeciu z patelni odsącz ponownie na ręczniku papierowym. 
  7. Podawaj z sosem chilli i surówką (np. colesław). 


Kotleciki rybne z sosem chilli Przepis

Kotleciki rybne z sosem chilli Przepis

DODAJ KOMENTARZ