KOTLECIKI SZPINAKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.94)
W sezonie wiosenno-letnim staram się wykorzystywać wszystkie dary natury najwięcej jak się da. Ze świeżego szpinaku przygotujcie pyszne (i zdrowe!) kotleciki, na bazie orkiszowej mąki, doprawione aromatyczną bazylią. Przygotowanie ich zajmie dosłownie chwilę a sprawdzą się zarówno na zdrową i lekką kolację, jak i na wynos jako lunch do pracy.


SKŁADNIKI

1 szklanka świeżego szpinaku

1½ szklanki mąki orkiszowej

pół szklanki kefiru

jajko

1 łyżka świeżej bazylii

pół łyżeczki sody oczyszczonej

3 ząbki czosnku świeżego (przeciśnięte przez praskę)

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak dokładnie umyj i osusz na sicie. 
  2. Wszystkie składniki zmiksuj w robocie kuchennym. 
  3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy
  4. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoto. 
  5. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. 
  6. Podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowym sosem czosnkowym


Kotleciki szpinakowe Przepis