KOTLECIKI Z GROCHU Z ZIELONĄ FASOLKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kotleciki są ciekawą opcją na wykorzystanie nie tylko sezonowych warzyw ale również roślin strączkowych. Rośliny te, jak np. groch, są bardzo ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Groch jest ceniony za swoje właściwości lecznicze jak również źródło wielu witamin i składników mineralnych.
W Polsce najczęściej spotykanym sposobem jego przyrządzenia jest grochówka. Warto jednak poznać również inne metody, np. usmażenie pysznych, delikatnych kotlecików z grochu.
Z uwagi na wodnistą strukturę placuszki smażymy na dużym ogniu na dużej ilości oleju.


SKŁADNIKI

pół szklanki grochu (suchego)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

0,30 szt. czerwonej papryki

2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżeczki majeranku

olej roślinny (do smażenia)

250 g zielonej fasolki szparagowej (zielonej)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
47
2,4%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
9,1g
4,5%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W blenderze zmiksuj groch, cebulę i czosnek
  2. Dodaj drobno pokrojoną czerwoną paprykę, mąkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszaj. 
  3. Na patelni dobrze rozgrzej dużą ilość oleju
  4. Układaj na niej placki dużą łyżką i smaż na złoto. 
  5. Placki niestety lubią się przyklejać i rozpadać dlatego ważne jest żeby smażyć na dużym ogniu i na dużej ilości oleju. Do przewracania najlepiej użyć szerokiej silikonowej łopatki. 


Kotleciki z grochu z zieloną fasolką Przepis