KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
W sezonie zimowym, kiedy mało jest świeżych warzyw i owoców, wyjątkowo dobrze smakują mi dania z kaszy. O pro-zdrowotnych właściwościach kaszy można by dużo pisać. Mówiąc w skrócie - warto włączyć ją do codziennej diety bo jest to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych.
Dawno już obalono mit, że kasza nie jest smaczna. Dobrze przygotowana - owszem jest. Oprócz ugotowanej jako dodatek do obiadu, możecie ją przetwarzać na wiele innych sposobów, np. usmażyć z niej złote kotleciki, jak w przepisie poniżej. Minimum wysiłku przy przygotowaniu i pyszny obiad gotowy.


SKŁADNIKI

200 g kaszy jęczmiennej

jajko

1 łyżka bułki tartej (+ trochę do panierowania)

sól

papryka chilli mielona

koperek

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
305
15,3%
Bialko
10,5g
7%
Weglow...
60,4g
30,2%
Tluszcze
3g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jęczmienną dokładnie opłucz kilka razy w czystej wodzie. 
  2. Zalej ją świeżą wodą (dwa razy tyle co kaszy), posól, doprowadź do wrzenia poczym gotuj na małym ogniu aż wchłonie całą wodę (ok. 20 minut). 
  3. Do ostudzonej kaszy dodaj jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, szczyptą chilli i świeżym koperkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy
  5. Z masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoto z obu stron. 
  6. Podawaj z ulubionymi warzywami, np. z puree z selera


Kotleciki z kaszy jęczmiennej Przepis