KOTLET SCHABOWY PANIEROWANY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.27)
Klasyka polskiej kuchni - panierowany, smażony na złoto kotlet schabowy. Co jakiś czas musi się pojawić na każdym polskim stole, nawet u miłośników kuchennych eksperymentów.
Przepis bardzo prosty ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.


SKŁADNIKI

2 plasterki schabu (dość grube plastry)

sól

pieprz czarny mielony

czosnek mielony

jajko

bułka tarta (do panierowania)

oliwa z oliwek (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Dopraw (z obu stron) solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  2. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę. Ważne żeby była dobrze rozgrzana aby kotlet nie wypił zbyt dużo tłuszczu.
  3. Na jednym talerzyku rozbij jajko i bardzo dokładnie roztrzep.
  4. Na drugi talerzyk wsyp bułkę tartą
  5. Kotlety schabowe dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce tartej i ułóż na rozgrzanej patelni.
  6. Smaż po około 5 minut z każdej strony - aż panierka się zarumieni ale nie zbrązowieje (musi pozostać złota). Jeżeli masz wątpliwości nakłuj mięso widelcem - powinien swobodnie przekłuć mięso na wylot.
  7. Podawaj z dowolnymi ulubionymi dodatkami.


Kotlet schabowy panierowany Przepis

Kotlet schabowy panierowany Przepis