KOTLET SCHABOWY PANIEROWANY Kotlet schabowy panierowany KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.27)11 Kasia@MilionSmaków Klasyka polskiej kuchni - panierowany, smażony na złoto kotlet schabowy. Co jakiś czas musi się pojawić na każdym polskim stole, nawet u miłośników kuchennych eksperymentów. Przepis bardzo prosty ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. SKŁADNIKI 2 plasterki schabu (dość grube plastry)sólpieprz czarny mielonyczosnek mielony1 jajkobułka tarta (do panierowania)oliwa z oliwek (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Dopraw (z obu stron) solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na patelni dobrze rozgrzej oliwę. Ważne żeby była dobrze rozgrzana aby kotlet nie wypił zbyt dużo tłuszczu.Na jednym talerzyku rozbij jajko i bardzo dokładnie roztrzep. Na drugi talerzyk wsyp bułkę tartą. Kotlety schabowe dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce tartej i ułóż na rozgrzanej patelni.Smaż po około 5 minut z każdej strony - aż panierka się zarumieni ale nie zbrązowieje (musi pozostać złota). Jeżeli masz wątpliwości nakłuj mięso widelcem - powinien swobodnie przekłuć mięso na wylot. Podawaj z dowolnymi ulubionymi dodatkami.