KOTLET SCHABOWY Z ANANASEM I SEREM Kotlet schabowy z ananasem i serem KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.12)25 Michał@MilionSmaków Tradycyjne polskie danie z małym dodatkiem czegoś egzotycznego (a raczej już zupełnie nie egzotycznego) - czyli ananasa. Całość zapieczona pod serem - proste i pyszne. Wystarczy podać z ulubionymi dodatkami ;) SKŁADNIKI 2 plasterki schabu (około centymetrowe)pół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki czosnku mielonego2 łyżki smalcu1 jajko4 łyżki bułki tartej2 plasterki sera żółtego2 plasterki świeżego ananasa PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Dopraw (z obu stron) solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Ważne żeby był dobrze rozgrzany aby kotlet nie wypił zbyt dużo tłuszczu. Na jednym talerzyku rozbij jajko i bardzo dokładnie roztrzep. Na drugi talerzyk wsyp bułkę tartą. Kotlety schabowe dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce tartej i ułóż na rozgrzanej patelni. Smaż po około 5 minut z każdej strony - aż panierka się zarumieni ale nie zbrązowieje (musi pozostać złota). Jeżeli masz wątpliwości nakłuj mięso widelcem - powinien swobodnie przekłuć mięso na wylot. Na kotletach ułóż plastry ananasa a na nich ser. Włóż do piekarnika na 5 - 10 minut aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Podawaj z dowolnymi ulubionymi dodatkami.