KOTLET SCHABOWY Z ANANASEM I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Tradycyjne polskie danie z małym dodatkiem czegoś egzotycznego (a raczej już zupełnie nie egzotycznego) - czyli ananasa.
Całość zapieczona pod serem - proste i pyszne. Wystarczy podać z ulubionymi dodatkami ;)


SKŁADNIKI

2 plasterki schabu (około centymetrowe)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki czosnku mielonego

2 łyżki smalcu

jajko

4 łyżki bułki tartej

2 plasterki sera żółtego

2 plasterki świeżego ananasa

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Mięso dokładnie rozbij tłuczkiem. Dopraw (z obu stron) solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  3. Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Ważne żeby był dobrze rozgrzany aby kotlet nie wypił zbyt dużo tłuszczu.
  4. Na jednym talerzyku rozbij jajko i bardzo dokładnie roztrzep.
  5. Na drugi talerzyk wsyp bułkę tartą
  6. Kotlety schabowe dokładnie obtocz w jajku a następnie w bułce tartej i ułóż na rozgrzanej patelni.
  7. Smaż po około 5 minut z każdej strony - aż panierka się zarumieni ale nie zbrązowieje (musi pozostać złota). Jeżeli masz wątpliwości nakłuj mięso widelcem - powinien swobodnie przekłuć mięso na wylot.
  8. Na kotletach ułóż plastry ananasa a na nich ser.
  9. Włóż do piekarnika na 5 - 10 minut aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
  10. Podawaj z dowolnymi ulubionymi dodatkami.


Kotlet schabowy z ananasem i serem Przepis

Kotlet schabowy z ananasem i serem Przepis

Kotlet schabowy z ananasem i serem Przepis

Kotlet schabowy z ananasem i serem Przepis