KOTLETY JAGLANE Z KABACZKIEM Kotlety jaglane z kabaczkiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.18)22 Kasia@MilionSmaków Cukinie i kabaczki królują w jesiennym sezonie, warto więc wykorzystywać je do różnorodnych potraw. Leczo, placki, tarty... A może kotlety? Warzywne kotlety na bazie kaszy jaglanej są nie tylko sycące ale i zdrowe. Koniecznie wypróbujcie. SKŁADNIKI 250 g kabaczka0,30 szklanki kaszy jaglanej1 marchewka1 szklanka bulionu warzywnego¼ szt. cebuli1 ząbek czosnku świeżego0,30 szklanki bułki tartej2 szt. jajeknatka pietruszkisólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 73 3,6% Bialko 3,7g 2,4% Weglow... 9,9g 4,9% Tluszcze 2g 3,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 193 9,6% Bialko 9,7g 6,5% Weglow... 26,2g 13,1% Tluszcze 5,4g 9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kabaczek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do małego garnka wsypać suchą kaszę jaglaną, dodać startą marchewkę i bulion. Przykryć i zagotować. Gotować ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić i ostudzić. Kabaczek odsączyć, dodać drobno posiekane cebulę i czosnek oraz 3 łyżki bułki tartej. Wymieszać. Do masy dodać ugotowaną kaszę jaglaną, drobno posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. Z masy uformować 6 kotletów, obotoczyć je w jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć na oleju rzepakowym po ok. 5 minut z każdej strony - aż się przyrumienią.