KOTLETY JAGLANE Z KABACZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Cukinie i kabaczki królują w jesiennym sezonie, warto więc wykorzystywać je do różnorodnych potraw. Leczo, placki, tarty... A może kotlety? Warzywne kotlety na bazie kaszy jaglanej są nie tylko sycące ale i zdrowe. Koniecznie wypróbujcie.


SKŁADNIKI

250 g kabaczka

0,30 szklanki kaszy jaglanej

marchewka

1 szklanka bulionu warzywnego

¼ szt. cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

0,30 szklanki bułki tartej

2 szt. jajek

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
73
3,6%
Bialko
3,7g
2,4%
Weglow...
9,9g
4,9%
Tluszcze
2g
3,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kabaczek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Do małego garnka wsypać suchą kaszę jaglaną, dodać startą marchewkę i bulion. Przykryć i zagotować. Gotować ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić i ostudzić. 
  3. Kabaczek odsączyć, dodać drobno posiekane cebulę i czosnek oraz 3 łyżki bułki tartej. Wymieszać. 
  4. Do masy dodać ugotowaną kaszę jaglaną, drobno posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić jednolitą masę. 
  5. Z masy uformować 6 kotletów, obotoczyć je w jajku i bułce tartej
  6. Kotlety smażyć na oleju rzepakowym po ok. 5 minut z każdej strony - aż się przyrumienią. 


Kotlety jaglane z kabaczkiem Przepis