KOTLETY JAGNIĘCE Z SEREM KOZIM I ROZMARYNEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem.
Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa.


SKŁADNIKI

100 g sera koziego (twardego)

2 łyżki rozmarynu świeżego

400 g jagnięciny mielonej

jajko

cebula (mała)

1 ząbek czosnku świeżego

sól

pieprz czarny mielony

3 łyżki masła (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
260
13%
Bialko
14,2g
9,5%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
21,4g
35,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuść łyżkę masła
  2. Drobno posiekaj cebulę i wrzuć na patelnię
  3. Podsmażaj około 5 minut aż cebula się zeszkli
  4. Odstaw do ostygnięcia
  5. Mięso jagnięce włóż do miski
  6. Wbij jajko
  7. Dodaj posiekany rozmaryn i drobno starty ser kozi, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  8. Dorzuć podsmażoną cebulę
  9. Dopraw solą i pieprzem
  10. Dobrze wymieszaj
  11. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej masło
  12. Uformuj kotleciki wielkości połowy dłoni i grubości między pół centymetra a centymetrem
  13. Smaż około 5 - 7 minut z każdej strony
  14. Kotleciki dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką


Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem Przepis

Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem Przepis

Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem Przepis