KOTLETY JAGNIĘCE Z SEREM KOZIM I ROZMARYNEM Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem KATEGORIE Obiady Mięsne Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.93)23 Michał@MilionSmaków Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa. SKŁADNIKI 100 g sera koziego (twardego)2 łyżki rozmarynu świeżego400 g jagnięciny mielonej1 jajko1 cebula (mała)1 ząbek czosnku świeżegosólpieprz czarny mielony3 łyżki masła (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 260 13% Bialko 14,2g 9,5% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 21,4g 35,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 976 48,8% Bialko 53,5g 35,7% Weglow... 7g 3,5% Tluszcze 80,6g 134,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuść łyżkę masłaDrobno posiekaj cebulę i wrzuć na patelnięPodsmażaj około 5 minut aż cebula się zeszkliOdstaw do ostygnięciaMięso jagnięce włóż do miskiWbij jajkoDodaj posiekany rozmaryn i drobno starty ser kozi, oraz przeciśnięty przez praskę czosnekDorzuć podsmażoną cebulęDopraw solą i pieprzemDobrze wymieszajNa patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej masłoUformuj kotleciki wielkości połowy dłoni i grubości między pół centymetra a centymetremSmaż około 5 - 7 minut z każdej stronyKotleciki dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką