KOTLETY JAJECZNE Z DYNIĄ Kotlety jajeczne z dynią KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.38)21 Kasia@MilionSmaków Kończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza. SKŁADNIKI 500 g dyni (waga przed oczyszczeniem i upieczeniem)5 szt. jajekpół łyżeczki kurkumy2 łyżki natki pietruszki5 łyżek bułki tartejsólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 80 4% Bialko 5,5g 3,6% Weglow... 6,2g 3,1% Tluszcze 3,5g 5,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 350 17,5% Bialko 23,9g 15,9% Weglow... 27,1g 13,5% Tluszcze 15,3g 25,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. 4 jajka ugotuj na twardo. W robocie kuchennym zmiksuj upieczoną dynię i ugotowane jajka. Dopraw kurkumą, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżkibułki tartej i surowe jajko. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj 4 kotlety, obtocz je w pozostałej części bułki tartej i smaż na złoto z obu stron.