KOTLETY MIELONE INACZEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.
W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

pół cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki sera parmezanu (startego)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

bułka tarta (do obtoczenia kotletów)

olej roślinny (do smażenia, np rzepakowy)

jajko

pół czerwonej papryki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
147
7,4%
Bialko
14,6g
9,7%
Weglow...
1,6g
0,8%
Tluszcze
8,7g
14,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso mielone włożyć do miski i doprawić solą i pieprzem
  2. Wbić jajko
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  4. Drugi ząbek czosnku, cebulę i paprykę posiekać w bardzo drobną kostkę
  5. Do miski z mięsem dodać posiekane warzywa i parmezan
  6. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać
  7. Rozgrzać na patelni olej
  8. Na płaski talerz wysypać bułkę tartą
  9. Z mięsa formować kotlety wielkości dłoni (lub jeśli macie takie preferencje to innej wielkości) i kłaść na gorącym oleju
  10. Kotlet wielkości dłoni (o grubości około pół centymetra) smaży się około 5 minut z każdej strony
  11. Podawać z ulubionymi dodatkami. Dwa moje ulubione zestawy to ziemniaki gotowane z tartymi burakami z chrzanem, oraz gniecione ziemniaki z mizerią z ogórka na słodko


Kotlety mielone inaczej Przepis

Kotlety mielone inaczej Przepis

Kotlety mielone inaczej Przepis