KOTLETY MIELONE NADZIEWANE SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Lubię kotlety mielone - ale nie mogę się oprzeć wprowadzaniu do nich różnych modyfikacji.
Ta jest prosta i smaczna a samo połączenie dość naturalne - na tym samym przecież bazują popularne cheeseburgery.


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

pół cebuli

2 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

szczypta słodkiej papryki mielonej

150 g sera żółtego (w kawałku)

1 łyżka masła

3 łyżki oleju rzepakowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
242
12,1%
Bialko
16,9g
11,3%
Weglow...
3,1g
1,6%
Tluszcze
17,6g
29,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj drobno cebulę
  2. Na patelni rozpuść masło
  3. Podsmaż cebulę aż się zezłoci i odstaw do ostygnięcia
  4. Do miski włóż mięso
  5. Dodaj przyprawy i posiekany czosnek
  6. Dosyp ostudzoną cebulę
  7. Dokładnie wymieszaj składniki
  8. Ser pokrój w kawałki centymetr na pół centymetra na dwa centymetry
  9. Nabieraj z miski mięso dłonią - tak żeby powstała kulka która mieści się na dłoni
  10. Rozpłaszcz ją dłońmi do grubości około centymetra (kotlet powinien być nieco mniejszy od dłoni)
  11. Wciśnij do środka ser (z boku - wzdłuż najdłuższej krawędzi)
  12. Obtocz kotlet w bułce
  13. Na patelni rozgrzej olej
  14. Kotlet smaż około 5 - 7 minut z każdej strony


Kotlety mielone nadziewane serem Przepis

Kotlety mielone nadziewane serem Przepis

Kotlety mielone nadziewane serem Przepis